Afghanistans kvinnor oroliga inför valet

1:58 min

I Afghanistan hotar talibanerna med omfattande attacker mot presidentvalet som ska hållas nästa månad.
Samtidigt växer oron över att kvinnors nyvunna rättigheter ska offras om talibaner och krigsherrar får mer inflytande.

I dag hölls en sorgeceremoni i Kabul för vicepresident Mohammad Fahim, tidigare en av landets mest fruktade krigsherrar som slogs mot Sovjet och talibanerna, sen blev politiker och också en av landets förmögnaste män. Han dog av sjukdom i går.

 – Fahim var en mycket fin man, säger Ismail, en av de tusentals sörjande männen på plats.

Runt om syntes ministrar och även landets arméchef kom för att visa sin respekt. Hundratals tungt beväpnade vakter vakade kring ceremonin och alla besökare utom dignitärer kroppsvisiterades.

Fahim, som när han dog hade stora fastighetsinnehav i centrala Kabul, nådde sin position trots ihärdiga anklagelser om brutalitet och korruption. Inför presidentvalet i april har flera av kandidaterna och deras vicepresidentkandidater ett mörkt och brutalt förflutet, däribland en kandidat som människorättsgrupper säger är ansvarig för massmord på tusentals krigsfångar.

Parlamentsledamoten Shukria Barakzai säger att hon är orolig för hur det ska gå med de rättigheter som kvinnor vunnit sedan USA drev bort talibanerna 2001. Nu går miljontals flickor i skola och kvinnor sitter i parlamentet. Hon noterar ändå att flera presidentkandidater dessa dagar faktiskt talar om kvinnors rättigheter, men frågan är om det är genuint eller bara för att vinna deras röster.

 Samtidigt tror hon inte att talibanerna kan komma tillbaka till makten i Kabul med sitt skräckvälde där flickor inte fick gå i skola och kvinnor hölls hemma.

– Afghanistan i dag är ett förändrat samhälle, med större medvetenhet, säger hon.