ÁRVVIESJÁVRRIE/ ARVIDSJAUR

Samiska skyltar i samhället viktiga för språkets status

1:22 min

Årets lägesrapport över de samiska språken i Sverige konstaterar att antalet offentliga skyltar på samiska ökar - och dom är viktiga för att synligöra det samiska språket i samhället.

Arvidsjaurs kommun har varit samisk förvaltningskommun sedan 2010 men antalet skyltar i det offentliga rummet är få.

- Jag har för mig att jag har sett skyltar på kommunhuset och så är det ju vissa vägskyltar som står på samiska. Jag har väl inte tänkt så mycket på det. På biblioteket är jag osäker. Jag är ju här ofta, säger Gunnar Lundström som bor i Arvidsjaur.

- Jag tror inte det. Det enda jag har reagera på är ju namnskyltar här på vägarna. Att det är på samiska. Som kåbbdalis, säger Ragnar Hedman.

När sameradion besökte biblioteket, kommunhuset och vårdcentralen i Arvidsjaur hittade reportern endast samisk text på tre ställen. På utsidan av kommunhuset står Arvidsjaurs kommun på samiska, och på insidan finns informations hylla med samisk material. Och på den rullande informationstavla i entrén välkomnas man då och då på samiska.

Kommunalrådet Lotta Åhman säger dock att man jobbar på en lösning.

- Vi håller på att jobba med den här frågan. Den är uppe varje gång vi har möte med förvaltningsgruppen. Det är på gång men det tar tid.

Hur lång tid kommer det ta innan ni får alla skyltar här i kommunhuset på samiska?
- Det ska väl inte ta så lång tid. Det är väl bara att skrida till verket, säger Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åhman.

Reporter Marica Blind
marica.blind@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio