Polis om flygkraschen: Inga kopplingar till terrororganisation

1:29 min

Sökandet pågår fortfarande efter det flygplan som försvann ovanför Sydkinesiska sjön tidigt i lördags morse lokal tid, men än har varken flygplanet eller några bekräftade vrakdelar påträffats. Polisen tror att en av männen som använt sig av falskt pass försökt att emigrera till Tyskland.

Samtidigt har Malaysias polischef Khalid Abu Bakar under en presskonferens i morse sagt att landet nu identifierat en av de två personer som reste med stulna pass på flygplanet.

En av männen ska vara en 19-årig iranier. Malaysias polischef Khalid Abu Bakar sa att det inte bedöms som sannolikt att 19-åringen hade kopplingar till någon terrororganisation. Istället tros mannen helt enkelt ha försökt att emigrera till Tyskland, sa Khalid Abu Bakar. Den andre mannen som reste med stulet pass har ännu inte identifierats, men de två männen hade köpt sina biljetter tillsammans.

Det faktum att två passagerare kunde resa med stulna pass har satt fokus på bristande säkerhet inom flygindustrin.

Interpol har tidigare riktat hård kritik över att flygplatspersonalen inte kontrollerade passagerarnas pass gentemot Interpols databas. Men Interpol har samtidigt sagt att det här på intet vis är unikt för Malaysia. Enligt Interpol kunde över en miljard passagerare borda flygplan förra året, utan att deras pass kontrollerats.

Khalid Abu Bakar betonade under presskonferensen att bara för 19-åringen dagsläget inte bedöms ha haft kopplingar till någon terroristorganisation, så är terrorism fortfarande inte uteslutet som en av möjligheterna till att planet störtat. Han betonade att alla möjliga förklaringar fortfarande undersöks.

Om det inte var terrorism så återstår egentligen bara två alternativ, antingen ett mekaniskt fel, eller att piloterna på något vis antingen medvetet eller omedvetet orsakade kraschen.

Men i dagsläget är det alltså ingen som vet, och inga svar kommer att kunna ges förrän flygplanet hittats. I dagsläget söker 36 flygplan och 40 fartyg efter det försvunna planet, och sökområdet har successivt utvidgats. Men än så länge har alltså inget hittats.