Just nu
  • JUST NU: Planerat arbete - svårt att nå kommunerna på telefon

Naturexperten: Många vårtecken är en månad för tidiga

P4 Kalmars naturbloggare Pav Johnsson berättar i ett nytt blogginlägg om att värmen gjort att våra vårtecken är drygt en månad tidigare än vad de brukar vara. Läs inlägget via sverigesradio.se/kalmar

Pavs blogginlägg 11 mars: 

Det är så galet varmt för årstiden och har varit så länge nu. Många vårtecken är därför drygt en månad tidigare än normalt.

Idag tänkte jag lägga lite fokus på några mindre ofta uppmärksammade vårtecken, eller vad sägs om rapporter om skogsbingel nästan i blom, (galet tidigt!) och anlända skedänder och skärfläckor från Öland, elller sjungande dubbeltrastar ifrån Småland?

Ni får ursäkta, men jag ser som min mission att uppmärksamma de vårtecken som kanske inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. Därför avslutar jag denna vårkavalkad med lite fjärilar, men avstår från att visa bilder på påfågelögon, nässel- och citronfjärilar och sorgmantlar (de är för vackra, flyger i Smålandsskogarna nu!) och visar lite mer diskreta nattaktiva flygare.

Det finns ett antal mätare som är igång tidigt på året så fort det blir bara lite mildväder. Dessa tidiga nattfjärilar har det gemensamt att honorna har tillbakabildade vingar och saknar flygförmåga. Istället kryper de upp på trädstammar och sänder ut feromoner som lockar till sig de flygande hanarna.

Tack Birgitta och Bernt Andersson, som med lampor, beten och håvar alltid bevakar vad som flyger nattetid vid Strandskogen på Öland!

/Pav