Detta har hänt: Horner ihjälskjuten på öppen gata

2:02 min

Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner sköts av okända gärningsmän i Afghanistans huvudstad Kabul i tisdags morse.

– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

– Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter. Det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, säger Benkö.

Nils Horner reste världen runt för att rapportera, oftast i Asien och Mellanöstern. Han gav oss ögonblicksbilder från kravaller i Thailand, till tyfonkatastrofen i Filippinerna. I tisdags befann sig Nils Horner i Kabul inför presidentvalet i Afghanistan nästa månad.

Enligt de uppgifter som Sveriges Radio har blev Nils Horner skjuten när han stod på en gata i stadsdelen Wazir Akbar Khan i centrala Kabul och intervjuade människor, när två män kom fram. En av dem sköt honom i bakhuvudet. Något motiv till dådet är inte känt.

– Vi sörjer en kär kollega, men det är till Nils familj som våra tankar går i dag, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

– Om någon visste och kunde och var oerhört säkerhetsmedveten så var det Nils, med en enorm erfarenhet att behöva använda de kunskaperna. Han hade också varit i Kabul i Afghanistan många, många gånger förut och visste allt om säkerhetsläget där. Men detta, att plötsligt bli skjuten på öppen gata, det kan ingen skydda sig mot och det är inte något som någon kunnat räkna med som säkerhetsrisk i Kabul, säger Agneta Ramberg.

Nils Horner var en Sveriges mest respekterade och beundrade journalister. Han började sin journalistkarriär på tidningarna Västgötademokraten och Borås tidning och började arbeta som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio 2001.

Nils Horner var på plats bland annat när talibanerna föll i Afghanistan 2001, under USA:s intåg i Baghdad 2003, efter tsunamin som drabbade sydöstra Asien 2004 och efter Fukushima-olyckan i Japan 2011.

Nils Horner blev 51 år.

Wazir Akbar Khan, där Nils Horner blev skjuten, är en välbevakad stadsdel där många internationella organisationer och en del ambassader finns. Platsen är relativt lugn.

– Det är generellt sett hyfsat säkert. Om man nu kan prata om säkert i Kabul, säger Åke Roge vid EU:s polisstyrka i Kabul.

Under tisdagen hölls en pressträff i Radiohuset i Stockholm, där vd Cilla Benkö och Ekots chef Anne Lagercrantz medverkade.

– Ni som hört Nils i radio, ni som känner Nils, vet att han var en person som ville vara på plats. Det var hans signum. Han älskade det, sa Cilla Benkö.  

– Jag kommer från en redaktion i stor sorg. Det är en kär kollega som fattas oss, sa Ekochefen Anne Lagercrantz.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar Nils Horners död:

– Vi känner Nils Horner som en mycket kunnig, engagerad och väldigt erfaren journalist. Många svenskar har lyssnat till hans röst, en röst som nu släckts, säger Fredrik Reinfeldt.

– Han dök upp i många av de svåra konflikterna som finns i världen, med ambitionen att beskriva, förstå och förmedla hem vad som skedde, säger Fredrik Reinfeldt.

Ett kondoleansbord finns i entrén i Radiohuset i Stockholm. Här kan du dela med dig av dina minnen och tankar efter beskedet.