Sveriges bästa travhäst tvingas åka till Norge för att tävla

1:25 min

Landets framgångsrikaste travhäst på kallblodssidan, Månprinsen A.M, tränad och körd av Dannerotränaren Gunnar Melander saknar starttillfällen under våren och nu funderar Melander på att åka till Norge för att Månprinsen ska få starta i några lopp.

– Problemet är att man har 40 meters tillägg och då är det lätt att köra dem i botten utan att få ett bra resultat, säger Gunnar Melander.

Månprinsen AM har blivit travets omslagshäst. Han vann SM ifjol och har nästan tjänat 2,5 miljoner. Men risken finns att Månprinsen A.M. missar storloppet elitkampen på Solvalla i maj. Nu har tränaren Gunnar Melander sökt att få köra lopp med sin stjärna under våren och ser fram emot årets stora mål, som är elitkampen på Solvalla sista helgen i maj. Men som det ser ut nu har Melander bara hittat ett lopp i april som passar.

– Nu börjar jag titta om det finns några lopp i Norge för Månprinsen, säger Melander.

– För hästen måste ha tre lopp i kroppen om han ska kunna göra sig själv rättvisa på Solvalla, fortsätter han.

Vad är då förklaringen till att det saknas lopp för de bästa kallblodiga hästarna?

– Det finns helt enkelt för få elithästar av den här kalibern, säger B-O Månsson, sportsligt ansvarig på Dannero och den som bestämmer hur bland annat kallblodsloppen ska utformas på Dannero, Solänget och Bergsåker.

– Skulle jag skriva ut ett lopp som passar Månprinsen perfekt med ett första pris på 15 000 kronor så skulle nästan inga andra hästar anmälas.

– Dessutom är det ju så numer att många banor kommer igång väldigt sent på året med sitt tävlande, fortsätter Månsson. Därför bli det färre tävlingstillfällen under våren.