"Inte så äckligt att vara rörläggare"

4:02 min

Har du uppmärksammat din rörläggare idag? World plumbing day som firas idag instiftades för några år sedan för att sätta ljus på hur viktigt det är med vatten och avlopp i ett modernt samhälle.

– Jag tänker ta mig till en familj utanför Kungsbacka idag och hjälpa dem att sätta dit grejerna i deras nykaklade badrum och ta åt mig äran för arbetet... säger Daniel Bonér, rörläggare i Kungsbacka.

Är det så det funkar alltså?

– Nä, givetvis inte, det är ju ett lagarbete. Men man kommer ju dit som rörläggare och sätter dit de blanka fina, nya grejerna och drar bort täckpappret på golvet och säger "varsågoda, nu kan ni använda badrummet!", säger Daniel och skrattar.

Det låter ju som en rätt härlig dag. Men jag gissar att du får åka på en hel del andra grejer. Vad är det äckligaste du varit med om?

– Bra fråga. Till att börja med så måste man nog revidera uppfattningen att det är fruktansvärt äckligt att vara rörläggare, för så är det inte. Ofta kan det vara en saneringsfirma som tar hand om de värsta bitarna innan jag kommer dit. Men visst, det finns äckliga grejer. En fiskvagn på sommaren där man har problem med avloppet - du kan ju själv tänka dig konsekvenserna av det.

Du, hur gör du när du arbetar med andra som har en så kallad "plumbers crack" (när byxorna halkar ner och en liten del av springan syns)?

– Haha, visst ser man detta. Men man får helt enkelt stoppa ner en kall skruvmejsel på kollegan så man uppmärksammar den på problemet. Men det är ju en fördel om man känner honom, annars kan man åka på en smäll.