Mordet på Horner skedde i ett "relativt lugnt" område

Sveriges Radios mångårige medarbetare Nils Horner är död. Han sköts av okända gärningsmän på en gata i Afghanistans huvudstad Kabul tidigt i morse. Platsen för mordet i Kabul är relativt lugn. Det säger Åke Roge, som leder EU:s polisstyrka i Kabul.

- Om det är det område som jag har fått berättat för mig, så är det ett centralt område som normalt är ganska lugnt. Det är många internationella som bor där, det finns någon ambassad och det bor en del regeringsfolk där, säger han.

- Det är generellt sett hyfsat säkert. Om man nu kan prata om säkert i Kabul, säger Åke Roge vid EU:s polisstyrka i Kabul.

Hur har läget förändrats över tid?

-  Vi kommer ju närmare och närmare valet den femte april. Det gör ju att hotbilden ökar hela tiden. Å andra sidan ökar ju också insatserna från framför allt den afghanska polisen.

Nils Horner var i Agfhanistan just för att bevaka det kommande valet.

- Men vi har inte haft några incidenter sedan attacken mot en restaurang i januari, berättar Åke Roge.

Det var den 17:e januari som 21 utlänningar dödades vid en libanesisk restaurang populär bland utlänningar i centrala Kabul.

Nils Horner var ju van att röra sig i sådana här situationer - vad säger det om läget?

- Det finns ju alltid en generell hotbild mot regeringen, de afghanska poliserna och vissa platser, som till exempel internationella restauranger och liknande, säger Åke Roge i Kabul.