Krim förklarar sig självständigt

1:01 min

Beväpnade militärklädda män i rånarluvor kontrollerar den civila flygplatsen i Simferopel. I går kväll stängdes flygplatsen helt för ut och inkommande plan och från och med i dag får bara flyg från och till Moskva landningstillstånd. Samtidigt meddelar Polens premiärminister att EU inför sanktioner mot Ryssland.

Ett ukrainskt plan på väg till Simferopol tvingades på tisdagsförmiddagen återvända till Kiev. Strax därefter kom beskedet att alla flygningar till flygplatsen på Krimhalvön har stoppats, förutom de flyg som kommer från Moskva.

Senare kom uppgifter om att svenskt flyg, efter förfrågan från Ukraina, ska göra en observationsflygning över Ukraina, men inte Krim, på torsdag.

Försvarsminister Karin Enström säger till TT att sverige kan bidra med att ge korrekt och opartisk information om läget.

Observatörer från Norge, Storbritannien och Belgien kommer att vara med ombord på transportflygplanet.

I ett uttalande på tisdagen sade Polens premiärminister Donald Tusk, att EU-kommer att införa sanktioner mot Ryssland på måndag. Det har tidigare sagts att EU på måndag ska diskutera eeventuella sanktioner. Tusk ska i morgon få besök av Tysklands förbundkansler Angela Merkel.

Det är uteslutet att Krimhalvön återgår till att tillhöra Ukraina, säger Volodymyr Konstantynov, talman i Krims proryska parlamentet, enligt Interfax. En självständighetsdeklaration antogs av 78 av 81 ledamöter i det regionala proryska styret, skriver nyhetsbyrån Afp.

Samtidigt sade Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitj i dag att han fortfarande är landets legitime president och överbefälhavare. Han har hållit en presskonferens i Rostov i Ryssland, där han också sa att han snart kommer att kunna återvända till Kiev.

Det var första gången på över en vecka som Janukovitj framträdde offentligt, men han svarade inte på några frågor.
Det planerade presidentvalet i Ukraina är olagligt, sade han också. 

Ukrainas parlament i huvudstaden Kiev varnar för att det regionala styret på Krim kan komma att upplösas om inte söndagens folkomröstning ställs in senast i morgon, skriver Reuters. 

Ukrainas försvarsmakt har, enligt nyhetsbyrån Interfax, satts i hög beredskap i landets östra och södra regioner, skriver TT.

Oroande uppgifter om tre ukrainska journalister som kidnappats på väg till Krim, har även kommit till känna. Vittnen såg dem slagna och bundna. Men nu pågår förhandlingar om deras frisläppande enligt inrikesministern i Kiev. Många journalister har blivit misshandlade på Krim, när de försökt bevaka händelserna där.

Natoplan utrustade med övervakningssystemet Awacs börjar under dagen patrullera rumänskt luftrum, uppger Rumäniens försvarsdepartement enligt Reuters.

Enligt tidigare uppgifter från Nato ska planen även flyga över Polen. Meningen med patrulleringen är dock att följa utvecklingen i Ukraina.

Medan situationen på Krim blir allt mer tillspetsad ökar nervositeten i flera Östersjöländer. Tysklands utrikesminister lovar i dag att Litauen, Lettland och Estland kommer att skyddas av sitt medlemskap i Nato och EU, uppger AFP.

Ledare för EU-länderna vill minska beroendet av importerad gas på grund av de kyligare relationerna med Ryssland. Ett utkast till dokument om gasberoendet kommer att tas upp på ett möte i Bryssel nästa vecka, enligt Reuters.

Samtidigt säger ryska Gazprom att arbetet med en naturgasledning till centrala och södra Europa fortsätter som planerat, men att ledningen inte ska gå via Ukraina. Beskedet kom en dag efter det att Europeiska kommissionen skjutit upp samtal med Gazprom om viktiga tillstånd som krävs för gasledningen.

Observatörer från Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE meddelar att man de närmaste dagarna kommer att övervaka andra regioner än Krim, inklusive Ukrainas östra delar. De obeväpnade observatörerna har vid flera tillfällen nekats inträde på Krim.