Frilansjournalisten Urban Hamid minns Nils Horner

3:29 min

Sveriges Radios mångårige utrikeskorrespondent Nils Horner sköts på öppen gata i Kabul när han gjorde en intervju imorse. Beskedet att Nils Horner mördats berör många. Frilansjournalisten Urban Hamid, från Sundsvall, som har rapporterat från oroshärdar som Irak, Syrien och Afganistan, minns sin kollega.

– Nils Horner var otroligt ödmjuk. Han hade en stor erfarenhet, men hade samtidigt en förmåga att sätta sig själv i bakgrunden. Det var alltid människor han träffade som var i förgrunden. Han var alltid på plats där det hände, säger Urban Hamid.

Nils Horner började arbeta som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio 2001 och bevakade därefter framför allt Asien och Mellanöstern. Urban Hamid träffade Nils Horner första gången i Amman  2007.

– Jag var på väg in i Bagdad. Han hade fått tjänsten som Irak-korrespondent, men Sveriges Radio hade fattat beslut att man inte skulle skicka in journalister. Det var frustrerande för honom, säger Urban Hamid.

Nils Horner var säkerhetsmedveten och tog inga risker. Men Urban Hamid säger att man inte kan skydda sig mot den typ av attack som Nils Horner utsatts för.

– Det här känns om en avrättning. Det går inte att skydda sig mot det. Det är fruktansvärt.