Förslag om fler vuxna i skolan välkomnas

2:00 min

I dag har både regeringen och Socialdemokraterna presenterat varsitt förslag som de menar ska förbättra den svenska skolan. Enligt regeringen innebär deras satsning fler lärare och mindre klasser i lågstadiet. Ekot har besökt Fittjaskolan söder om Stockholm för att se hur förslagen tas emot.

Evan och Havin går i årskurs två på Fittjaskolan. De tycker båda att det kan vara stökigt i skolan ibland.

– Det är lite stökigt. Vi vill att det ska vara lugnt. När vi jobbar så pratar några. De som jobbar kan inte koncentrera sig, säger Havin.

Klasskompisen Evan håller med.

– Jag tycker inte det är lugnt. Jag tycker det är stökigt, alla barnen skriker när vi tittar på film, säger han.

På Fittjaskolan söder om Stockholm går cirka 550 elever upp till nionde klass. På skolan finns 39 språk representerade, en utmaning för skolledningen som redan har sett fördelar med mindre klasser.

Två miljarder kronor per år är vad regeringen utlovar från nästa år, 2015. Satsningen berör lågstadiet inklusive förskoleklassen, och syftet är mindre klasser, fler lärare och fler speciallärare.

– Vi måste få bättre skolresultat, det är det viktiga, sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i dag.

Maria Kasström som är lärare för fjärde- och femteklassare på Fittjaskolan välkomnar satsningen, men undrar om den kvarstår i framtiden.

– Jag tänker att det är jättepositivt att få in fler vuxna i skolan, att eleverna kan bli sedda. Sen hoppas vi att det fortsätter, inte bara tills någon tagit makten, säger hon.

Socialdemokraternas förslag på satsing på skolan, som också presenterades i dag, innebär en rad förändringar inom lärarutbildningen - detta för att fler ska vilja bli lärare. Bland annat ska den som redan har en akademisk examen inom ett ämne där det nu är lärarbrist kunna läsa in en kortare kompletterande lärarutbildning.

– Jag tror det finns många som redan i dag är akademiskt utbildade och som gärna skulle vilja bli lärare, men som i dag inte har förutsättningar för det eftersom de då måste gå på vanliga studiemedel - och det tror jag inte är tillräckligt attraktivt. Det är det vi vill förändra, säger Socialdemokraternas Ibrahim Baylan.

Men du har inget konkret förslag nu?

– Vi håller på och tittar på ett system.