Kollegor om Horners död: "Djupt tragiskt"

1:48 min

Även om man som utrikeskorrespondent är väl förberedd för uppdrag som kan vara farliga går det inte alltid att skydda sig. En av Nils Horners kollegor, utrikesreportern Bert Sundström på Sveriges Television, råkade för några år sen ut för en dramatisk händelse då han blev allvarligt skadad på uppdrag i Kairo.

– Saker och ting kan hända väldigt snabbt och väldigt oväntat. Jag kände mig den dagen i Kairo fullständigt säker och trygg tio sekunder innan slagen började hagla, säger Bert Sundström.

– Det är något man inte kan gardera sig mot, plötsligt händer något. Jag tror att det var det som hände Nils. Det är fruktansvärt, man kan inte försvara sig.

När alla varnar för att åka till en plats, då åker ni dit. Vad gör det med en människa?
– På något sätt gör det väl att man blir lite knäpp. Man kommer in i en normalitet där det vanliga mänskliga beteendet inte längre gäller, man går närmare när andra vill gå längre bort. Vad det gäller mig – och jag tror det även gäller Nils – man har ett ansvar, man måste berätta.

Reportrar utan gränser samlar statistik som visar att det är allt svårare att arbeta som journalist i konfliktzoner.

2002 var det 25 journalister som dödades i tjänsten. I fjol var det, enligt Reportrar utan gränser, 76 journalister som dödades.

Under 2000-talet har flera svenska journalister drabbats. 2006 dödades frilansfotografen Martin Adler i Somalia, 2001 dödades TV4-fotografen Ulf Strömberg i Afghanistan. 

Rolf Porseryd, utrikesreporter och kommentator på TV4, skulle egentligen ha varit på plats i Afghanistan denna vecka. Men en skidolycka stoppade honom från att åka dit.

– Det är ohyggligt tragiskt. En vän, en god kollega, en erfaren korrespondent, en varm person. Besjälad av utrikespolitiken, som rest och blivit en institution för oss alla som tycker om att lyssna på radio. Det är djupt tragiskt att han är borta, säger Rolf Porseryd.