Olydig jycke kan leda till böter

1:30 min

Så här års är det extra viktigt att hålla koll på sina fyrfota vänner. Mellan 1 mars och 20 augusti är det enligt lag bara extremt väldresserade hundar som får gå lösa.

Vilda djur i naturen föder under den här perioden ungar och lägger äg. En lös hund kan lätt förstöra boplatser och häckningsområden.

– Jag värnar om djurlivet. Jag kan ju inte veta om det ligger ett fågelbo ute på ett fält. Det är min skyldighet att ha uppsikt över min hund, säger Lasse Olsson på Karlskrona Brukshundsklubb.

Som ett osynligt koppel
För de vilda djurens skull ska man mellan den 1 mars och 20 augusti helst ha sin hund kopplad, om man inte vet att man har full koll på den.

Enligt Naturvårdsverkets tolkning av lagen motsvarar full kontroll ett osynligt koppel. Om hunden är lös får den bara vara högst någon meter ifrån sin ägare.

Under den övriga tiden av året ska man ha så bra koll på sin hund att den inte börjar driva eller förfölja vilt. Om man nu inte har en husse eller matte som är jägare.

I värsta fall böter
Enligt Sölvesborgspolisen Göran Magnusson kan priset på en olydig jycke bli dagsböter på runt fyra- femtusen kronor för en medelinkomsttagare.

Böter är inget Lasse Olsson oroar sig över när han är ute i skogen.

– Men jag tänker på vad hunden sysslar med, jag har uppsikt över den hela tiden.

Polisen Göran Magnusson hoppas att alla hundägare tänker till en extra gång innan man går på skogspromenad.

– Under sommartid kan hunden ställa till väldiga tragedier genom att ta död på ungar. Övrig tid stressas viltet och det ska inte ske, säger han.