Givmild Facebook-grupp hjälper utsatta barnfamiljer

1:34 min

Avlagda barnkläder, blöjor eller en kasse mat, i Facebook-gruppen Giving People hjälper användarna varandra. Barnfamiljer som behöver akut hjälp kan skicka in en förfrågan, och någon av de många medlemmarna kommer sedan till undsättning Ilona Jonasson från Ljungby är en av dem.

– På kvällen när jag såg det tog jag kontakt med familjen och kom överens med att nästa dag skulle jag handla mat, berättar Ilona Jonasson från Ljungby.

Hon är en av de som hjälpt utsatta barnfamiljer via Facebook-gruppen Giving People. Förra veckan tog hon den nyinköpta matkassen och mötte upp en pappa vars familj behövde hjälp.

– Sen lastade vi in maten i hans bil. Han var väldigt tacksam och, ja, överväldigande kanske man kan säga.

Ilona Jonasson halkade in på Giving People av en slump för en dryg månad sedan. Facebook-gruppen, som på ett halvår har samlat fler än 70 000 medlemmar, kändes lockande direkt.

Vid det tillfället fanns inga behövande familjer i närheten av Ljungby, men hon hittade en annons där någon frågade efter barnkläder och det blev den första försändelsen av många.

– Jag skickar kanske till sex-sju familjer om dagen kanske, berättar hon.

– I början när jag inte visste hur mycket jag skulle engagera mig köpte jag barnkläder eller skickade de som dottern växt ut, men nu har jag börjat fråga kompisar om de har urväxta barnkläder eller så.

Hur kommer det sig att du engagerar dig i just Giving People?

– Den stora fördelen är så klart att det blir väldigt oanonymt. Det känns som en trygghet att det jag skänker och bidrar med kommer verkligen fram och man får en personlig kontakt. För mig blir det konkret.