Ishockey

Kritik mot att HV fick börja hemma

De sämst placerade lagen, Linköping och HV71, fick börja åttondelsfinalspelet på hemmaplan. Båda vann. Nu kritiseras upplägget.

– Jag tycker att det är tokigt, säger Radiosportens expertkommentator Lars-Gunnar Jansson till TT.

Leksand och Modo som var bättre placerade än HV och Linköping efter grundserien har nu kniven mot strupen inför returerna i morgon i det som officiellt benämns som "play in" och är ett kvalspel till SM-kvartsfinalerna.

När SM-kvartsfinalerna inleds på lördag i bäst av sju matcher är det annorlunda. Då börjar de bäst placerade lagen i serien med hemmamatcher.

Att det upplägget inte används i åttondelsfinalerna - som avgörs i bäst av tre matcher - har alltså fått kritik och nu lovar SHL att utvärdera upplägget. 

– Det är en diskussion som har varit mellan alla våra klubbar när vi valde att införa det här. Utifrån tidsperspektivet där kvartsfinalerna går i gång på lördag så är det en begränsad tid där man kan köra det här. Då valde vi att de bättre lagen skulle få chans att få två hemmamatcher på raken och då måste man börja med en borta, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren.

Lars-Gunnar Jansson tycker att sportslig rättvisa borde väga tyngre.
– Det blir en ännu större nackdel att börja borta i en så här kort matchserie, säger han.

Modos tränare Anders Forsberg gillar heller inte att bäst placerade lag börjar borta.
– Det är en nackdel. Men vi har vetat om det. Det här är inget vi kan skylla på, sade han efter 0-4-förlusten till Aftonbladet.

Jörgen Lindgren säger att "play in" kommer att utvärderas efter säsongen.
– Vi utvärderar allt vi gör och det här är ju något nytt som vi testar. 

TT