Publiknätverket

Stentäktens granne är trött på buller

1:38 min

Stentäkten i Nolby vid Brastad söker nytt miljötillstånd för att utöka täkten. Men Anna Malin Såthén, som bor några hundra meter därifrån, kräver att det blir betydligt mindre buller.

Denna nyhet kom till genom ett tips från er lyssnare. Vill du tipsa oss kan du ringa 0522-67 00 66 eller mejla p4vast@sverigesradio.se.

– Vi har ju ibland upp till 60, 70, 75 decibel inne. Vi har mätt upp 120 decibel i köket en gång och det är väldigt högt, det är som att gå på rockkoncert och det är inte bra för hörseln, säger Anna Malin Såthén som bor tillsammans med sin man på andra sidan dalen från stentäkten.

De börjar bli innerligt trötta på buller som de störs av med ojämna mellanrum.

Det blir ett kraftigt oljud när det borras i berget och när stentumlaren är igång och när man spränger i berget.

Anna Malin Såthén, som har två hästar, berättar vad som hände när hon skötte om en av dem.

– Jag lade om en skada på min ponny och hon blev rädd så hon gick omkull och jag hamnade under henne. Nu är hon liten som tur är men det kunde ju ha gått jätteilla, säger Anna Malin Såthén.

I februari mätte länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet,  bullret vid fastigheten och kom då fram till att det var en del buller men att det låg precis under det tillåtna. Länsstyrelsen rekommenderade ändå företaget att byta ut bergborren mot en tystare sort.

Men Anna Malin Såthén tycker inte det räcker.

– De får ju ta sitt ansvar och dämpa ljuden för det finns ju möjligheter att bygga ljudvalla och använda moderna maskiner, säger Anna Malin Såthén, eller så kanske man ska lägga ner stenbrottet eller så kanske de skulle lösa in vårt hus för då kan de ju köra på så mycket de vill. Vi behöver ju stentäkter, vi vill ju också ha grus, men man ska nog lägga dem så att de inte stör någon boende.