Delade meningar om hur skolan ska bli bättre

1:13 min

Skolpolitiken har plötsligt blivit viktig och partierna slåss om vem som är bäst på att få ordning på den svenska skolan. Hör Kalmarpolitikerna Björn Brändewall, FP, och Lena Hallengren, S, diskutera frågan i P4 Kalmar.

I dag presenterade regeringen ett förslag på drygt två miljarder kronor om året på lågstadiet. Bland annat vill man se mindre klasser.

Gunnel Thorsell är lågstadielärare i Kalmar. På hennes skola Västra Funkabo har man minskat klasstorlekarna.

– Man hinner med dem på ett annat sätt. Det är viktigt att se alla barn och kunna stötta och stödja alla barn, säger hon.

Sverige har rasat i rankningen över hur mycket eleverna lär sig i skolan och båda blocken vill se en satsning på skolan för att förbättra resultaten. För att något behöver göras är man överens om.

Däremot hur man ska göra och vems idéer som kom först och är bäst är man oense om.

– Jag tycker jag ser stora skillnader på detta och på Socialdemokraternas förslag. Socialdemokraterna har inte tänkt på att om man ska ha mindre klasser behöver man också fler lärare. Det satsar vi på med en utbildning för att få fler lärare, säger folkpartisten Björn Brändevall.

Men han får mothugg av Lena Hallengren från Socialdemokraterna.

– Ni har ju dragit ner 16 000 platser på högskolor och universitet och försämrar studiestödet och låter studenterna låna mer, det känns som ett förslag som rimmar illa. Därför säger vi att det är viktigt att vi har platser i utbildningssystemet och att vi definitvit inte försämrar villkoren för de som ska studera.