Afghanistan faller i medieskugga

1:17 min

Sveriges Radios sändningar under dagen har präglats av beskedet att Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner i morse sköts till döds i Afghanistan, där han befann sig för att rapportera inför det stundande presidentvalet. Nils Horner var en av få journalister som bevakade Afghanistan. Det menar den danske författaren och journalisten Carsten Jensen.

Carsten Jensen har blivit ett stort namn delvis på grund av hans många resor runt om i världen som han har skildrat i böcker och tidningar.Förra året kunde man läsa hans reportageserie från Afghanistan i Dagens nyheter.

-Förut tyckte jag att Kabul var säkert, jag kunde röra mig över hela staden och kände mig inte hotad. Men de senaste händelserna med attentatet mot en restaurang och dagen mord på Sveriges Radios Nils Horner, visar att det inte längre är så, men det är det terror går ut på, säger han till Kulturnytt.

Carsten Jensen beskriver ett land som riskerar att falla i medieskugga. Inte många journalister anser att Afghanistan är tillräckligt säkert att rapportera från och nästan inga rapporter därifrån kommer från landsbygden säger han.

-Man stannar i huvudstaden eller andra större städer i norr som anses säkra. Men vi har nästan inte sett några rapporter från resten av Afghanistan, det anses för farligt och så har det varit i många år, säger Carsten Jensen.