Få hatbrott leder till fällande dom

2:23 min

Under den senaste tiden har flera misstänkta brott med hatmotiv inträffat i Sverige. Men sannolikheten att ett hatbrott anmäls och till slut leder till fällande dom är liten - nu vill regeringen att polis och rättsväsende ska bli bättre på att arbeta med hatbrott i hela landet.

I början av veckan upptäcktes hakkors och annat nazistiskt klotter på en skola i centrala Stockholm - ett av flera brott med misstänkt hatmotiv som på senare tid inträffat i Sverige.

Den händelsen utreds Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, den enda utredningsgrupp inom den svenska polisen som arbetar enbart med hatbrott. Utredaren Andrea Hammar tror att det finns behov av vidgad kunskap inom polisen.

– Vi tror att det här behöver växa och bli starkare, för brott med hatmotiv kommer inte att minska, det är vi övertygade om. Det handlar faktiskt om brott mot mänskliga rättigheter och det borde prioriteras starkt, säger hon.

2012 polisanmäldes cirka 5 500 brott som var ideologiskt motiverade, eller som riktar sig mot offrets religion, sexuella läggning eller etniska bakgrund, och därför ska kunna leda till strängare straff.

Men av de hatbrott som anmäls slutar en bråkdel, i dagsläget bara sex procent, med att en gärningsman har kunnat knytas till brottet.

Sifforna av både anmälningar och fällande domar måste upp, anser regeringen, som nu ger ett särskilt uppdrag till rikspolisstyrelsen, för att bättra på kunskapen inom polis och rättsväsende.

– Ytterst handlar den här typen av brott om att någon säger att en jude, muslim elelr HBT-person är mindre värd än andra, det är därför de är särskilt allvarliga. Att få den ökade kompetensen som gör att vi från politiskt håll särskilt prioriterar de här brotten är viktigt, säger integrationsminister Erik Ullenhag.