"En väldigt mörk dag för Afghanistan"

5:30 min

Dagen efter mordet på Sveriges Radios utrikeskorespondent Nils Horner minns hans kollegor i Afghanistan en profesionell kollega och varm vän. Men det finns också en oro för att journalisternas förutsättningar nu kan förändras.

Om Nils Horner i SVT:s Korrespondenterna.

– Jag älskade honom, han var som en bror, bara för en halvtimme sen fick jag beskedet, det här är dåliga nyheter för han var min bästa vän, säger Hamid.

Rösten brister när han berättar om Nils Horner. Hamid minns sitt första gången han träffade den svenske radiojournalisten, efter talibanernas fall 2002. Hamids fru var svårt njursjuk och Nils Horner besökte hans familj och gav honom stöd i den svåra tiden.

– Nils Horner hjälpte mig och min familj, jag kommer aldrig att glömma det, berättar Hamid som har många fina minnen av svensken.

Under årens lopp har Hamid och Nils Horner behållit kontakten och träffats i Kabul.

En annan som också tog emot nyheten om Nils Horners död i går morse med bestörtning var BBC:s Afghanistankorrespondent David Loyn. För honom kom beskedet som en chock.

– Jag var verkligen chockad, jag har rest och rapporterat i Afghanistan i 20 år och det här är första gången det verkar som en journalist har blivit måltavla på det här sättet, berättar David Loyn från BBC:s redaktion i Kabul.

Han är nu orolig för att förutsättningarna för journalistiken kommer att förändras drastiskt med mordet på Nils Horner.

– En väldigt mörk dag för Afghanistan, säger David Loyn, som också är förvånad över att attacken skedde i ett lugnt område i dagsljus.

– Faran är nu att talibanerna kan komma att tro att de kan utföra den här typen av attacker och komma undan, fortsätter Loyn, som själv minns Nils Horner som en driven utrikesreporter.

För honom var det därför inte förvånande att Nils Horner begav sig till platsen där över tjugo människor nyligen dödats i ett attentat, för att prata med överlevande.

--  Många i vår ganska lilla krets av utrikeskorrespondenter kommer att sakna honom, säger David Loyn.

En av de sista som träffade Nils Horner var Kate Clark, analytiker på organisationen Afghanistan Analysts Network.

– När jag hörde att en svensk journalist hade dödats, tänkte jag direkt på Nils, för jag träffade honom i går. Det är bedrövligt, säger hon.

Kate Clark intervjuades själv av Nils Horner i Kabul i måndags, mindre än ett dygn innan han sköts. Hon beskriver Nils som en allvarligt sinnad, men samtidigt mänsklig journalist, som skötte sitt jobb som ett proffs.

– Jag bjöd honom på kaffe, eftersom han var svensk, men han ville hellre ha te, säger Kate Clark, som säger att hon är övertygad om att många är förstörda av nyheterna om Nils död.

För Hamid är sorgen stor, för honom känns det som att ha förlorat en bror.

– Han var en god människa, jag kommer aldrig att glömma honom, säger han.