Närodlad mat uppe till diskussion

1:44 min

Varifrån ska maten i de kommunala köken komma? Det diskuterade politikerna i Kungsbacka kommun på tisdagkvällen på kommunfullmäktiges möte. 

Fredrik Hansson (C) hade fått hopp om att kommunen skulle kunna köpa mer mat från Sverige efter ett nytt direktiv i EU som öppnar upp möjligheter.

– När vi har bönder som har svårt att få avsättning för sina produkter, då är det viktigt för mig att de fortfarande finns kvar och får avsättning för sina produkter, efter de krav vi ställer med miljö- och djurskyddslagstiftning. Allt annat än det är dubbelmoral, säger Fredrik Hansson (C). 

Han menade att det är dubbelmoral att vi vill värna den svenska maten och samtidigt köper kommunen upp mat från andra länder. Men han fick mothugg Peter Söderberg (M) som är ordförande i nämnden för service som har ansvar för maten.

– Ska vi bara gynna Sverige och ge fasiken i de som kanske odlar något i Afrika eller Thailand? Vi lever i en global värld, konstaterade Peter Söderberg (M). 

Lite mer än hälften av råvarorna i köket i Kungsbacka kommer från Sverige, men slutligen blev det ändå ett konstaterande som handlar om vad det kostar. 

– Det är klart att vi som kommun måste förhålla oss till en prisbild, sa Peter Söderberg. (M)