Ännu ingen gripen för mordet på Nils Horner

2:07 min

Polisen i Kabul har ännu inte gripit några misstänkta för mordet på Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner.

Nils Horner sköts till döds i Afghanistans huvudstad Kabul där han befann sig för att göra reportage inför presidentvalet nästa månad.

Polisen i Kabul har hört flera vittnen till mordet på Nils Horner men har ännu inte gripit någon misstänkt. Det uppger en talesperson för polisen i Kabul som Ekot varit i kontakt med under tisdagskvällen.

Chauffören och översättaren som var med när Nils Horner sköts till döds har hörts av polis.

Sveriges Radios Asienkorrespondent sköts till döds på en gata i centrala Kabul tidigt i morse. I området finns många ambassader och det är vanligt att utlänningar rör sig där.

Nils Horner ska ha varit på väg för att göra intervjuer om en attack i januari där 20 personer dödades på en restaurang. För det dådet tog talibanerna på sig skulden.

Men i mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner har talibanerna förnekat inblandning.

Kring mordplatsen är det tätt mellan säkerhetskamerorna och hoppet står nu till att inspelningar med gärningsmännen ska föra polisens mordutredning framåt.  

Oron för säkerhetsläget i Afghanistan ökar ju närmare presidentvalet den 5 april kommer. Talibanerna har sagt att de tänker motarbeta valet och samtidigt drar sig de internationella styrkorna successivt tillbaka i år.

Flera biståndsorganisationer väljer nu att lämna Afghanistan helt eller drar ner på sin närvaro.

– Vi har gått ut med att våra utländska anställda kan lämna landet. Vi ser gärna att de kan lämna landet, men det är inte så att vi evakuerar dem, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén.

Svenska Afghanistankommittén gör löpande utvärderingar av säkerhetsläget.

– Valet är definitivt en kritisk period, just för att talibanerna inte vill att det ska genomföras på ett bra sätt. Därför har vi sagt att under just den perioden drar vi ner på vår synlighet och vår rörlighet, säger Anna-Karin Johansson.

Tomas Thorén
tomas.thoren@sverigesradio.se

Annika Digréus
annika.digreus@sverigesradio.se

Här kan du dela med dig av dina minnen av Nils Horner

Read in english: Swedish Radio journalist killed in Kabul

SVT:s Korrespondenterna om Nils Horners död