"Viktigare än någonsin att fortsätta bevaka Afghanistan"

12 min

Efter det fasansfulla mordet på Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner i Kabul, har frågan om säkerheten för journalister ute i världen återigen kommit i fokus. Utrikeskorrespondenterna Bert Sundström, SVT och Rolf Porseryd, TV4, är överens om att det är viktigt att fortsätta med den journalistik som Nils Horner bedrev.

– Det är som ett knytnävslag i magen, det går inte riktigt att ta in. Inte han av alla, det kan inte vara så, säger Bert Sundström, utrikeskorrespondent på SVT, om hur han reagerat på Nils Horners död.

– Av alla människor i världen som åker till farliga ställen så är det inte han som ska drabbas, han har varken gjort sig förtjänt av det eller tar sådana risker att det borde kunna hända, berättar han i P1-Morgon.

– Jag kände ett oerhört djupt obehag, och kände "inte nu igen", säger Rolf Porseryd, utrikeskorrespondent på TV4, som själv var med om en dramatisk händelse i Afghanistan 2001, då Tv4:s fotograf Ulf Strömberg sköts till döds.

Polisen i Kabul har ännu inte gripit några misstänkta för mordet på Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner.

Chauffören och översättaren som var med när Nils Horner sköts till döds har hörts av polis. Även Sardar Ahmad som driver en mediebyrå för att hjälpa internationella journalister i Afghanistan har hörts. Han berättar att han och de två medarbetarna under polisförhör fått se videobilder på unga män springandes från mordplatsen som kan vara gärningsmännen.

Jonathan Strömqvist, ordförande för organisationen Reportrar utan gränser, säger att hoten mot journalister har blivit fler under de senaste decennierna. Det har blivit svårare att göra en riskbedömning eftersom konflikterna har blivit mer komplicerade - de går över hela länder i stället för över en front.

– Jag tror att en sådan här händelse alltid påverkar både individer och redaktioner. Däremot måste jag understryka att sådana här händelser inte får göra att vi inte gör den viktiga journalstik som måste produceras.  

– Det är viktigare nu än någonsin att vi kommer att bevaka det här valet i Afghanistan, för att landet står vid ett viktigt vägskäl just nu, säger Jonathan Strömqvist i P1-Morgon.

Efter händelsen 2001 då TV4-fotografen Ulf Strömberg sköts till döds i Afghanistan, berättar korrespondenten Rolf Porseryd att han blivit försiktigare och håller igen.

– Samtidigt är det viktigt att understryka att den journalistik som Nils bedrivit måste fortsätta att bedrivas, säger Porseryd.

– Jag har varit i många svåra situatuationer, hotad, kidnappad, kulspruta mot huvudet, man tänker att det här är sista gången. Men sedan går det någon vecka och man tänker att vi måste göra vårt jobb, man triggas igång och fortsätter, men nu är frågan om jag kommer att göra min uppskjutna Kabulresa, säger Rolf Porseryd.