Otrygga gatan

Bidrag ska göra Sävsjös landsbygd tryggare

1:39 min

"Det ska kännas tryggt, attraktivt och trevligt att bo på landsbygden".

I vår serie om Otrygga gatan har vi rapporterat om det stora missnöjet ute i Jönköpings län för att kommunerna inte prioriterar belysningen. Sävsjö kommun drar nu igång en satsning där alla husägare som har en gårdslampa, får pengar för att byta till LED-belysning istället.

Ljusskenet från en gårdslampa lyser upp Arnold Karlssons röda ladugård i Lövshult, ett par mil från Sävsjö. Nu är det en lampa med kvicksilver, men snart kommer det att vara den mer miljövänliga LED-belysningen.

Alla husägare på kommunens landsbygd erbjuds 2 000 kronor för att byta ut lampan till LED - det är ungefär hälften av kostnaden. Sedan lovar kommunen dessutom att laga lampan om den skulle gå sönder. Det enda som husägaren själv betalar är elen.

Det är oerhört viktigt att vi som bor på landsbygden, känner att vi får ta del av skattemedlen som finns. Så att inte allt läggs i tätort.

Det finns ett stort missnöje på landsbygden där man känner sig bortglömd, i skuggan av satsningar i tätorterna, det visar våra kontakter i P4 Jönköpings Publiknätverk.

Men Sävsjö kommun satsar alltså på LED-bidrag. Det är en unik åtgärd för länet, enligt Stefan Gustafsson som är kommunalråd.

– Ja, vi tycker att det är viktigt att man ute på landsbygden ska ha möjlighet att få en bra belysning. Att det ska kännas tryggt, attraktivt och trevligt att bo på landsbygd.

Utan lampor som lyser upp husen skulle inbrottstjuvar välkomnas in samtidigt som besökare skräms bort. Det borde ju vara tvärtom, säger Arnhold Karlsson till P4 Jönköpings reporter.

– Då hade inte du kunnat hälsa på mig, för då hade det varit så mörkt så du inte kunnat hitta hit eller se mig här.