EU-politiker vill hota Rumänien med sanktioner

2:06 min

EU borde kunna införa sanktioner mot Rumänien om de inte tar hand om sin romska befolkning bättre. Det kräver nu EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från Uppsala.

Wikström ser gärna hot om både indragna EU-bidrag och indragen rösträtt för Rumänien i EU eftersom romerna i landet inte tas omhand.

– Barnen går inte i skolan, bostäderna har stampade jordgolv, inget rinnande vatten, toalett eller dusch. Detta är en del av Europa 2014. Det är inget annat än skamligt, säger Cecilia Wikström (FP).

De romska rumänernas utsatta situation märks också på Uppsalas gator i form av tiggare. Cecilia Wikström lägger en skuld på Rumänien för det.

– I Rumänien går stigmatiseringen av romer genom alla samhällsskikt. Från människor i byar och städer, genom sjukvård och utbildning, till regering. Regeringen har ett mycket stort ansvar.

Cecilia Malmström säger att hon går till val på att inrätta en kommission som ska granska hur EU-länderna lever upp till demokrati och mänskliga rättigheter. I går presenterade också EU-kommissionens vice ordförande ett förslag om hur EU skulle kunna granska just detta.

Men Wikström menar att det var ett tandlöst förslag som saknar möjlighet att sätta in åtgärder mot det land som gör fel. Hon föreslår att det ska gå att dra in EU-bidrag och att dra in Rumänska politikers rösträtt i EUs ministerråd om landet inte tar hand om sina romer på ett bättre sätt.

– Jag tänker mig både ekonomiska och politiska sanktioner. Det blir vansinnigt tufft om EU håller inne socialfonder eller allt regionalstöd. Då blir det ett skriande behov av de pengarna.

Cecilia Wikström säger att då lär nog länderna vakna upp med ett ryck och yrvaket gnugga sig i ögonen och säga "jasså, är det det här som innebär att vara med i EU - att man måste sköta sig".

– Då får de se till att medborgarna har ett anständigt liv så att de slipper ge sig ut i detta förnedrande tiggeri i andra europeiska medlemsländer, säger Cecilia Wikström.