"Extremt tidiga vårtecken i Blekinge"

3:22 min

Våren har kommit ovanligt tidigt till Blekinge. Om du rapporterar in dina vårtecken kan de bli till vetenskap och bidra till den svenska miljöövervakningen. 

Har du sett en vitsippa eller hört göken gala? Om du rapporterar in dina vårtecken till "Naturens kalender" och Svenska fenologinätverket kan de bli en del av den svenska miljöövervakningen.

Naturvårdsverket har bestämt sig för att använda sig av Naturens kalender där allmänheten rapporterar in vad de ser i naturen. På så vis ska det bli enklare att hålla koll på hur naturen mår. Vissa länsstyrelser kommer också använda systemet framöver. 

Kjell Blomgren jobbar som samordnare för svenska fenologinätverket. Han berättar att det har kommit in flera extremt tidiga tussilago- och blåsipperapporter från Blekinge. 

– Det är en ovanligt tidig start. 2008 var det i princip ingen vinter alls, men bortsett från det är årets vår ganska unik, säger han. 

Vad gör det då för nytta att skicka in sina vårtecken till fenologinätverket? Kjell Blomgren förklarar att man kan se ganska stora klimatförändringar över lång tid. 

– För femtio år sedan så kom våren en vecka senare än vad den gör i dag. Det är viktig information för alla som forskar om klimat och väder, och för de som jobbar med lant- och skogsbruk, säger han. 

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se