Eslöv

Eslöv kollar läget bland fladdermössen

0:59 min

Kommunen har fått drygt 67 000 kronor från länsstyrelsen och satsat lika mycket själv för att kunna anställa en konsult som letar rätt på fladdermössen. 

– Vi har haft en känd lokal tidigare där det fanns många olika arter. Vi vill kolla hur många som finns kvar eftersom det var ett par år sedan vi kollade sist, säger Anna-Carin Linusson, kommunekolog i Eslöv.

Kommunen har ansökt och fått drygt 67 000 kronor från länsstyrelsen och satsat lika mycket själv i det som kallas lokal naturvårdssatsning, (LONA). Det är ett projekt där länsstyrelsen bidrar med pengar för att stimulera ett långsiktigt naturvårdsengagemang.

– Det är inte mängden fladdermöss vi ska kolla utan hur många olika arter som finns kvar, säger Anna-Carin Linusson.

Vid den tidigare inventeringen fanns åtta olika fladdermusarter.

– Vi vill kolla om vi har kvar alla arter eller om antalet har sjunkit, säger Anna-Carin Linusson.

För att hitta fladdermössen måste man använda ett ekolod, eftersom våra öron inte kan uppfatta fladdermössens läte. Det jobbet kommer göras av en konsult som kommunen anställer för de pengar man fått. Inventeringen ska vara klar nästa år.

– Då kan man höra det ljud som fladdermössen sänder ut, som vi inte kan höra med blotta örat. Varje art har olika läten och på så vis kan man identifiera dem, säger Anna-Carin Linusson.

Som ett led i det projektet kommer kommunen också ordna guidade fladdermusvandringar.