Mordet på Nils Horner

BBC:s korrespondent i Kabul: "Jag blev chockad"

6:13 min

David Loyn har arbetat på det brittiska TV- och radiobolaget BBC i tjugo år som korrespondent i konfliktländer och det är första gången han hör talas om att någon journalist blir mördad under sådana här omständigheter såsom Sveriges Radios Nils Horner. Jag är chockad, säger han till Lotta Bromé i dagens P4 Extra.

Det var i går Nils sköts till döds på öppen gata i Afghanistans huvudstad Kabul. Reaktionerna på mordet har varit många, tidningarna är fyllda med minnesord över Nils minne.

Afghansk polis har ännu inte gripit någon för mordet, men det finns videobilder som visar två unga män som springer från brottsplatsen.

–  I have worked here for 20 years and this is the first time I hear about a journalist being targed thus way. Jag har arbetat här i tjugo år och det är första gången jag hör talas om att en journalist blir dödad så här, säger David Loyn. Vi får bara hoppas på att det här är en enskild händelse och inget som ändrar på förutsättningarna här. Vi vill inte att Kabul blir som Mogadishu

Hur pratar du och dina kollegor om vad som hände i går?

Ingen är ännu gripen för mordet, men det ska finnas en videofilm som visar hur två unga män springer från brottsplatsen. Vet du något mer om det?

– Nej, vi har ingen information om vilka de var. Det som är konstigt är att det hände samma dag som begravningen av Afganistans vice presidenten Mohammed Fahim. Han var också afghansk militär befälhavare och det gjorde att säkerheten i Kabul var hög. Männen som sköt Nils borde ha räknat med att de själva skulle ha blivit dödade men ändå kom de undan.

 Har du någon aning om varför Nils dödades?

– Nej, det vet jag inte. För inte länge sedan hade vi ett annat attentat för två månader sedan när en libanesisk restaurant där 21 personer dödades. Och det här kan vara en början på en ny typ av terrorism som riktar sig mot utlänningar här. Det finns en Jihadrörelse som tagit på sig attentatet men folk i Kabul tror inte så mycket på det eftersom de tidigare tagit på sig flera dåd.

Hur tror du att Nils död kommer påverka hur du och andra journalister jobbar i Afghanistan?

– Jag tror att mordet på Nils kommer att ändra på livet här. När jag idag gick och handlade tittade jag mig om flera gånger. Än så länge har journalister kunna leva ganska ostört men så är det nog inte längre.

Hur kommer du minnas Nils?

– Vi är en liten skara journalister som arbetar så här och vi känner varandra. Nils kommer att bli ihågkommen av oss här. Han var en mycket respeterad journalist här. Vi höjer en skål för honom nu när det närmar sig helg, säger David Loyn BBCs korrespondent i Kabul.

Om du vill chatta med Sveriges Radios korrespondenter Staffan Sonning, David Carlqvist och Kajsa Magnusson samt Ekots chef Anne Lagercranzt. Om att jobba i konflikt- och katastrofområden. Preliminär starttid för chatten är 15.00, men ställ gärna frågor redan nu. Till Sveriges Radios chatt med korrespondenterna