Värnamo

Spadtag för barnens bästa

1:14 min

Efter mer än ett decennium av diskussioner - idag vid lunchtid sattes spaden i jorden för Värnamo första familjecentral.

Det har tagit många år av planer och diskussioner mellan kommunen och landstinget innan det blev verklighet. Den ksotar 25 miljoner kr att bygga.

– Efter så många år av diskussioner och planerande är vi äntligen igång, sade landstingsrådet Mia Frisk som höll invigningstal.

Landstinget bygger nu den nya familjecentralen vid sjukhuset, sedan betalar Värnamo kommun och landstinget gemensamt för själva verksamheten i familjecentralen - en verksamhet som riktar sig till hela familjen, som har barn som är högst sex år gamla.

Familjecentralen kommer att innehålla mödravård och barnhälsovård från landstinget samt kommunens familjeomsorg från socialtjänsten och öppen förskola.

– Vi ser familjecentralen som en viktig del för att kunna ge barn och unga så bra uppväxtvillkor som möjligt. Det handlar om att, tillsammans med kommun och landsting, gemensamt arbeta för barnens bästa. 

Några av de som nu flyttar sin verksamhet till familjecentralen är kvinnohälsovården, mödravården, som dragits med olika problem i sina lokaler en längre tid. 

– Det är viktigt att ha en bra arbetsmiljö för vår personal, så det här känns väldigt bra och som ett stort steg, säger Mia Frisk.