Mat

Vi blir allt mer medvetna om vad vi äter

5:07 min

Vad maten vi äter innehåller engagerar allt fler. Enligt Livsmedelsföretagen är hälsosammare alternativ näst viktigaste trenden bland konsumenter och samma tecken uppmärksammas bland dietister.

Har du blivit mer medveten om vilken mat du äter? Hur tänker du kring maten och din hälsa? Kommentera gärna!

Dietisten Elisabeth Strömblad som arbetar vid landstingets Folkhälsocentrum i Jämtland upplever också en tydlig trendförändring.

– Framförallt uttrycker man att man är medveten konsument och har speciella matvanor som man står för. Det vill man gärna berätta för sin omgivning, säger Elisabeth Strömblad.

När branschorganisationen Livsmedelsföretagen förra månaden ställde frågan till sina medlemmar om vilka konsumenttrender som påverkar deras produktion mest, rankande de hälsosammare alternativ som den näst viktigaste trenden.

Livsmedelsföretagen hävdar att vi står inför ett tydligt trendbrott där konsumenterna väljer kvalitet och matupplevelse framför lågprisprodukter.

Trenden är att konsumenterna har gått från lågfetts- och lightprodukter till mer naturliga, och maten ska vara så lite processad eller bearbetad som möjligt.

Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist är intresset för hälsosam mat en del av en större samhällstrend, som även omfattar andra saker som exempelvis träning.

– Vi lägger mer pengar på att äta hälsosamt. Den här trenden har successivt stegrats och nu börjar den få ekonomisk effekt och synas i siffrorna, säger hon.

Att bli medveten är första steget till att ändra sina matvanor, menar dietisten Elisabeth Strömblad vid Folkhälsocentrum.

Många vill minska på sockret, men även salt och mättat fett. Människor är beredda att lägga mer pengar på mat, bland annat för att välja mer närproducerat, berättar hon.

– Om ett helt samhälle börjar tänka till då händer det på det personliga planet också, säger Elisabeth Strömblad.

Hennes tips för hälsomammare mat är tydligt:

– Ät så nära råvaran som möjligt!