Regeringen: 400 soldater till Mali

1:46 min

Sverige ska skicka upp till 400 soldater till FN:s insats i Mali i Västafrika, föreslår regeringen. Förslaget har stöd av Socialdemokraterna, och i morgon väntas regeringen fatta beslutet.

– Det handlar om 250 personer. Det är ett underrättelsekompani. Det är en sjukvårdsenhet och en stödenhet, säger försvarsminister Karin Enström (M).

Hur länge ska den här insatsen pågå?

– Det mandat som finns ifrån FN:s säkerhetsråd är till juli 2015, och det är också det som vi begär av riksdagen. Samtidigt är det ett besvärligt läge i Mali, och bedömningen är att det troligen kommer att behövas fredsfrämjande insatser under en längre tid, men det vi nu vet och det vi nu begär är till och med juli nästa år, säger Karin Enström.

En svensk styrka på 250 soldater ska under det tredje kvartalet i år vara på plats på en FN - bas i Timbuktu. Resten av soldaterna ska kunna skickas dit om det behövs förstärkning, enligt det förslag som regeringen väntas besluta om i morgon.

Den svenska styrkan ska bestå av ett underrättelsekompani - ett stödförband med bland annat skyttesoldater som skyddar styrkan och stabsofficerare. Huvuduppgiften blir underrättelsearbete, men styrkan har ett så kallat kapitel 7-mandat och kan även dras in i strider.

Kostnaden för insatsen väntas bli 370 miljoner kronor i år och lika mycket nästa år. Regeringens beslut ska sedan godkännas av riksdagen, och Socialdemokratiska riksdagsgruppen sade i går kväll ja till förslaget.

– Vi socialdemokrater har ju länge sagt att vi tycker att regeringen ska hörsamma FN:s begäran och delta i FN-ledda styrkor och fredsbevarande operationer i världen. Fram tills nu har ju Sverige alltid sagt nej, men alltid sagt ja när det är EU-styrkor och Nato-styrkor, så vi är naturligtvis positiva till att regeringen nu säger ja till FN:s begäran om att delta med trupper i Mali, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.