Risk för låg kvalitet när fibernät byggs ut

1:57 min

Just nu läggs det ner fibernät som aldrig förr i Sverige. Men risken finns att en del av bredbandsnäten som byggs inte håller den kvalitet som krävs för framtidens fiberbaserade tjänster, exempelvis e-hälsa och e-utbildning. Detta eftersom utbyggnaden ofta ligger i händerna på eldsjälar eller byalag, utan teknisk kompetens.

Christian Dahlqvist på gården Sundhult, strax norr om Ätran i de halländska skogsbygderna, väntar på att fibernätet ska ligga på plats. Det är byalaget som driver projektet.

– Det kommer att bli en härlig dag när vi har fibern inne i huset. Det är ganska lätt att få ner en slang att dra en fiber i, men det här ska hålla, vi ska kunna använda det här över tid. Då kan vi inte bygga hur som helst, säger han.

Karin Ahl är ordförande för Fiber to the Home, en europeisk branschorganisation som jobbar för att fibernäten byggs ut.

– Väldigt ofta i dag ligger ansvaret i händerna på lekmän, privatpersoner som vill ha fiber till hemmet på landsbygden, men som inte kan telecom, fiber eller infrastruktur utan måste lära sig det här, och ta ansvar, säger hon.

Hög kvalitet i fibernäten är en förutsättning för många av morgondagens samhällstjänster, som exempelvis bildbaserad åldringsvård, men i dag byggs näten ut, utan tillräcklig kvalitetskontroll säger Karin Ahl,

– Tittar du på bilder och rörlig media i dag vill du inte ha frysningar eller pixlar i bilder. Du vill ha en bra kvalitet som du vet fungerar och är stabil.

Finns det en risk att vi i dag bygger fibernätverk som i morgon inte håller kvalitet?

– Det gör det, det gör det absolut, säger Karin Ahl.

Christian Dahlqvists byalag har försökt köpa in den kompetens som saknar för att fibernätet ska hålla så hög kvalitet som möjligt.

– Vi inser vår begränsning och därför tar vi hjälp av duktiga projektörer för att göra det så rätt som möjligt. Det gör att det kostar lite extra och tar lite längre tid för vår del, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!