Utgrävda skatter från Ronneby kan få komma fram i dagsljuset

4:34 min

Vid en utgrävning i Ronneby 1978 gjordes mängder med arkeologiska fynd. Dessvärre har allmänheten aldrig fått chansen att se dem, eftersom de står nerpackade på ett lager i Stockholm.

– Vi hittade många föremål som visade att det handlade om hantverkarkvarter, vi hittade mynt från 1600-talet och ett kullerstenstorg som låg där Försäkringskassan ligger idag, säger stiftsantikvarie Leifh Stenholm  som var med och ledde utgrävningen i slutet av 1970-talet. Han har varit länsantikvarie på Länsstyrelsen i Blekinge men är numera stiftsantikvarie i Stockholm.

Utgrävningarna gjordes i kvarteren Ernst och David i centrala Ronneby och allt som hittades packades ner i ett jättelager utanför Stockholm - utan att det gjordes någon djupare analys av fynden.

– Det är en så pass viktig utgrävning att jag tycker att det är dumt att inte analysera fynden vidare, det blir som en dold kunskap säger Leifh Stenholm.

Trots att det har gått över 30 år har Leifh Stenholm svårt att släppa fynden som gjordes i Ronneby och som nu bara ligger i kartonger i Stockholm.

– Jag har ju ägnat mycket tankeverksamhet åt detta, så det är klart att det skulle vara roligt att avsluta karriären med detta, säger han.

Leifh Stenholm har ansökt om stöd från Riksantikvarieämbetet och hoppas att det ska kunna ge resultat.