Miljonprojektet i Örebro en besvikelse enligt Kommunal

1:45 min

Fackförbundet Kommunal är besviket på Örebro kommuns miljonprojekt för att få fler heltidstjänster i vården, och menar att effekterna är knappt synbara. 

Britt-Marie Balaj, fackordförande för Kommunal i Örebro menar att effekterna är knappt synbara, och snart är projektet slut.

Runt 11 miljoner kronor har Örebro kommun lagt ner i ett projekt för att som arbetsgivare skapa fler heltidstjänster fast med de ordinare resurserna, alltså inga extra pengar. Projektet har drivits under en tid och tar slut nu på försommaren.

– Vi har hittills inte sett några effekter av projektet. Heltidstjänsterna har inte blivit fler och det var ju syftet, varför det är så här vet vi inte, säger Britt-Marie Balaj på Kommunal.

Det som kallas "förbättrade bemanningsprocesser" har enligt Kommunal inte gett någon stor effekt alls, och facket får medhåll från oppositionen. Folkpartisten Staffan Werme som mer eller minde tycker att det här är att slänga pengarna i sjön.

– Kommunal har rätt, det har inte blivit fler heltidstjänster inom det här projektet. Det hade gett mer att skapa fler tjänster i vården för de här projektpengarna, säger Staffan Werme (FP).

Kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Lena Baastad (S) håller inte med om att det här är ett misslyckat projekt.

– Nä, vi har påbörjat ett arbete som inte är klart än. Vi vill ha förändring och därför drog vi igång detta förändringsarbete och sådant tar tid, säger Lena Baastad, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro.