Just nu
  • JUST NU: Planerat arbete - svårt att nå kommunerna på telefon

Stor mässa lockade företagsamma unga

17 min

Hundratals ungdomar i gymnasieåldern från hela länet samlades i Kalmar idag för att visa upp och titta på andra ungdomars arbete i en slags egna företag. Skolan har tagit hand om byråkratin - och eleverna har kunnat fokusera på att vara företagare.

– Vi är stolta, det är riktigt stort, säger Josefin Ek en av fyra Vimmerbyungdomar som fick första pris i kategorin produktutveckling för sin förvaringsylla i metall för burkläsk och flaskor som är tänkt att ställas i ett kylskåp.

De fyra ungdomarna har redan ansökt om patent för sin produkt som tillverkas på ett företag i Vimmerby och även säljs i en vanlig butik.

– Vi vill verkligen fortsätta, men vet inte hur vi ska göra, säger Medissa Begovic.

Ungdomarna som driver UF-företag har under projekttiden drivit sin affärsidé och sålt sina produkter och tjänster, som vilken företagare som helst, med skillnaden att skolan tagit hand om byråkratin. Hos en del finns tankar på att ta vidare sin affärsidé till ett företag, för andra är det mer än utveckling som de kan ta tillvara i andra sammanhang, även om de inte startar eget företag.

Tanken med Ung Företagsamhets satsning är heller bara att få fram företagare, utan att skapa en entreprenörsanda hos ungdomarna som går att applicera även i andra sammanhang. Det är också som flera av de ansvariga lärarna på gymnasieskolorna resonerar.

– Det handlar om mycket mer än att starta företag, det handlar om att förbereda eleverna för att bli anställningsbara, att bli problemlösare, säger Anna Hofvergård, lärare på Östersjögymnasiet i Kalmar.