Hans Ekström oförstående till kritik från nytt parti

1:27 min

Socialdemokraternas länsordförande Hans Ekström besvarar nu kritiken som partiet Vård för pengarna riktat mot Regionförbundet.

Vård för pengarna vill att landstinget lämnar Regionförbundet för att istället satsa de nästan 30 miljoner kronorna medlemskapet kostar direkt i vården istället.

– Regionförbundet har inga vettiga uppgifter och samtidigt har vi en katastrofal vårdplatssituation, säger ordföranden Jonas Lindeberg.

Hans Ekström tycker att det är ett märkligt resonemang.

– Antingen är alla politiker dumma i huvudet eller så har han hittat en genial finansiering av vård.

Hans Ekström ger exempel på några av dom områden där Regionförbundet har en viktig roll idag. Man ger bidrag till Almi, som hjälper små och medelstora företag att utvecklas, och det bidraget är nödvändigt för att staten ska gå in och bidra med lika mycket.

Förbundet var också med och finansierade förstudien av Ostlänkenjärnvägen och man engagerar sig i kompetensförsörjning på sjukvårdsområdet, konstaterar Ekström.

– Det är stöd till Mälardalens högskola för att bland annat göra vårdutbildningar. Landstinget ska tydligen inte vara intresserade av sin kompetensförsörjning? Vad han säger att de här pengarna kan man bara ta bort. Det här är ett exempel på allra värsta sortens populism.