Vikarier får inte jobba på två håll - trots vikariebrist

2:02 min

Den nya uppdelningen av Västerås stads vikarieförmedling Bemanningstjänst innebär att de som tidigare brukade vikariera inom både vården och barnomsorg/skola inte längre får göra det.

Vad tycker du? Rätt eller fel av Västerås stad? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Studenten Elin Teborn brukade vikariera både inom vården och barnomsorgen, men sedan årsskiftet får hon inte göra det:

– Jag blev uppringd i januari och fick instruktioner om att välja område, och att det var nya bestämmelser. Först blev jag chockad, för jag visste inte riktigt vad de hade bestämt och varför jag skulle behöva välja.

– Sedan blev jag ledsen också för att det är tre platser som jag trivs att jobba på, och två av dem har nu försvunnit, säger Elin Teborn.

Fram till årsskiftet brukade Elin Teborn både vikariera på ett gruppboende, på en förskola och en skola i Västerås för att slippa ta studielån då hon studerar till lärare och för att skaffa sig erfarenhet.

Men då kommunala Bemanningstjänst blev uppdelad i två vikarieförmedlingar på två olika förvaltningar - en för barnomsorg/skola och en för vården - tvingades hon alltså välja en av de två.

För att kunna jobba även på sommaren valde hon vården, men det känns tokigt eftersom hon vet att hon behövs på sin gamla arbetsplats.  

– Man hör ju att personalen inte får vikarier. 

– Hemma sitter jag och har lediga dagar från skolan och kan och vill jobba, men jag får inte. Det känns väldigt frustrerande, säger Elin Teborn.

Enligt tillförordnade personaldirektören på Västerås stad, Kristina Olström, skulle det bland annat bli svårt att kontrollera hur mycket en person arbetar om man vikarierar åt två olika förvaltningar, till exempel att man får sin dygnsvila.

Hon menar också att det här inte rör särskilt många vikarier. 

– En svårighet i administrationen såg vi framför oss. Vi valde att inte gå in i en sådan struktur.

Men blir det inte lite väl fyrkantigt?

– Vi är ändå en stor organisation där vi ibland kanske behöver vara lite fyrkantiga för att få verksamheten att fungera hos oss, säger Kristina Olström till P4 Västmanland.