Rosberg och Räikkönen utmanar Vettel om Formel 1-titeln

4:39 min

I helgen drar Formel 1-cirkusen igång i Australien och det med en svensk på startlinjen för första gången på länge. Radiosportens Formel 1-expert Fredrik af Pétersens är full av förväntningar och förhoppningar.

– Det kliar i racingtarmen, säger han.

Fredrik af Petersens har bevakat F1-cirkusen sedan 1975. Men efter 40 år i branschen är han fortfarande lika entusiastisk när det närmar sig premiär.

– Jag hoppas på en mer rättvis och spännande tävlingssäsong säger han och förklarar att i år har bilarna utrustats med en ny typ av motor vilket innebär att alla team fått börja om från noll. Enkelt uttryckt har man gått från de gamla 2,4 liters V8-motorerna till 1,6 liters turbomotorer med energiåtervinning.

Denna stora motornyhet kan innebära att  den regerande världsmästaren tyske Sebastian Vettel kan få svårt att vinna sin femte raka titel.

– Det är betydligt jämnare mellan stallen i år säger af Pétersens, och lyfter fram tre favoriter att ta hem bucklan.

Nico Rosberg Finland, Mercedes
Kimi Räikkönen Finland, Ferrari
Sebastian Vettel Tyskland, Red Bull-Renault

För svensk del är förstås det stora med årets säsong att det finns en svensk förare på startlinjen. Marcus Ericsson från Kumla är den förste blågule föraren sedan Stefan Lill-Löwis Johansson glansdagar på 80- och 90-talet att ratta en Formel 1-bil.

Fredrik af Petersens tonar dock ned förväntningarna på unge Ericsson. Kanske kan han komma topp 10 i något lopp men då krävs det att andra förare bryter eller får problem menar af Pétersens.