SVENLJUNGA/MARK

Tydligt hatbrott i Mark enligt Ask

1:30 min

Justitieminister Beatrice Ask tycker det är ganska uppenbart att attacken mot ett homosexuellt par i Kinna var ett hatbrott. Boråspolisen lade först ned ärendet.

Justitieminister Betraice Ask är i dag i Svenljunga, för att prata med ortens företagare, men också för att diskutera hatbrott.

Många av företagarna i Svenljunga vittnar om hur polisen lagt ned utredningar i brist på spaningsuppslag. Samma motivering fick ett homosexuellt par från Mark som fick ett hakkors och ordet "bög" inristat på bilen för en månad sedan.

– Tydligen har polisen återupptagit ärendet och jag får inte ha synpunkter på enskilda ärenden men hatbrott är väldigt allvarliga. Därför kommer regeringen imorgon att ta initiativ till ett arbete med polis och åklagare för att utveckla arbetet och återredovisa vad man faktiskt gjort, säger Beatrice Ask.

Efter den första attacken mot det homosexuella paret i Kinna citerade Markbladet biträdande utredningschef Jan-Olof Bothin på Boråspolisen. Enligt Markbladet sa Bothin, efter att ha lagt ned utredningen, att "någon med homofobiska tankar kan ha gjort det här. Därmed inte sagt att det är så."

Eftersom Beatrice Ask egentligen får inte lägga sig i och ha synpunkter på enskilda polisutredningar riktar hon inte någon öppen kritik mot polisens nedläggningsbeslut. Hon säger ändå att det var "ganska uppenbart" att attacken mot parets bil handlade om ett hatbrott.

– Utan att ha synpunkter i ett enskilt ärende är det ibland svårt att se hatbrottsmotivet. Det här är ju ganska uppenbart, men det finns andra ärenden. Det kräver kunskap om hatbrottsmotivet och hur det ska arbetas med, säger Beatrice Ask.