Allt fler luras på internet

1:35 min

I nordöstra Skåne har antalet anmälda fall av internetbedrägerier ökat kraftigt de senaste åren.
Louise Edenklints pojkvän blev lurad när han skulle köpa en ny vinterjacka.

– Han hittade en bra jacka av ett dyrare märke som skulle kosta 1400, och den skulle vara helt ny. Men det kom ju aldrig fram någon jacka och de där 1400 kronorna åkte rakt ner i sjön kan man säga, berättar Louise Edenklint.

Säljaren gav till och med hennes pojkvän ett kollinummer så att han skulle kunna se att varan skickats. Och varan hade skickats, men inte till pojkvännen - utan till någon av säljarens vänner.

Det är just den här typen av internetbedrägerier som är vanligast. Man hittar en vara på internet, bestämmer sig för att slå till, för över pengar och sedan ser man varken pengar eller vara igen.

Ofta lurar förövarna flera personer med samma påhittade vara.

Den här typen av brott ökar i hela landet. I nordöstra Skåne fick man in nästan 500 anmälningar förra året. Det är en ökning med 35 procent jämfört med tre år tidigare.

Louise Edenklints pojkvän vände sig till polisen när den där vinterjackan aldrig kom, men hans anmälan ledde aldrig till åtal. Och det är överlag få anmälningar som leder så långt som till åtal.

– Själva utredningsarbetet är komplicerat. Vi kommer alltid ha ett större inflöde än möjligheter till att kunna utreda. Som det ser ut nu i alla fall, säger Bo Bagewitz, chef för kriminalenheten i nordöstra Skåne.

Även om chansen att anmälan leder till något är liten, tycker Bo Bagewitz att man ska anmäla.

Men han tror att det viktigaste polisen kan göra, och något som man kanske bli bättre på, är att förebygga den här typen av bedrägeribrott, att varna allmänheten och att uppmana till försiktighet när det gäller handel över internet.

– Rekommendationen är att titta och se, kan man bestämma möte med den man ska handlar av? Kan man göra upp affären så att man ser varan? Och framförallt, när man lämnar över pengarna ska man se till så att man får varan också, säger Bo Bagewitz.