Just nu
  • Regeringen: Hoppas avveckla de flesta restriktioner 9 februari

Nu-sjukvården jagar vikarier – ringer alla sjuksköterskestudenter

1:45 min

Efter flera somrar med akut sjuksköterskebrist provar Nu-sjukvården nya metoder. Men att nå full vikarietäckning vågar man inte ens hoppas på.

Sjuksköterskebristen på Näl har blivit allt värre de senaste åren. För att lösa årets stora prövning, sommaren, så provar man nu att ringa upp var och en av de sjuksköterskestudenter som tar examen i juni.

Allt för att inte upprepa förra sommaren som hjärtsjuksköterskan Ulla Björk minns.

– Den var jobbig som alla somrar. Hård belastning och dålig arbetsmiljö på grund av för mycket patienter och för lite personal.

Förra sommaren lyckades hjärtavdelningen på Näl bara få in en vikarie, vilket gjorde att Ulla Björk och hennes kollegor fick jobba 15-timmarspass.

För att undvika en repris jobbar Kerstin Blomgren på Näls ledningskansli för fullt för att locka sjuksköterskor till den här sommaren.

– Vi tar kontakt med alla sjuksköterskestudenter på Högskolan väst som examineras i juni. Det upplevs positivt, det var till och med någon som hade undrat varför vi inte hade ringt henne.

Hittills har man lyckats rekrytera 34 sjuksköterskestudenter till sommaren och hoppas alltså på fler, till detta kommer också sannolikt en del staffetsjuksköterskor.

Men trots framförhållning och  nya metoder tror ändå inte Kerstin Blomgren att man kommer klara målet med full bemanning.

– Tillgång och behov går inte ihop och vi kommer aldrig kunna täcka vårt behov.

Sjuksköterskan Ulla Björk vågar inte tro på någon större förbättring i år och är varken förvånad eller upprörd över att ledningen verkar ha gett upp målet om full vikarietäckning över somrarna.

– Jag kan känna att det är ett tecken på att de är lika luttrade som vi. De gör väl så gott de kan. Det är politiska beslut om mer resurser och bättre löner som behövs.