Bukfetma ökar risken att dö i förtid

2:12 min

Bukfetma kan förkorta livet med flera år. Det gäller även personer som i övrigt är normalviktiga, det visar en ny studie som beräknat hur midjemåttet påverkar livslängden.

Grafik: Så mäter man bukhöjden

En rund mage tycks ha större betydelse för hälsan än man hittills trott. Genom att minska sitt midjemått bara måttligt kan man öka sannolikheten för ett långt liv. Något som Lisa Kjellgren är väl medveten om.

– Jag är ett typiskt "äpple", så jag ska ha koll på mitt midjemått, eftersom jag inte har någon rumpa och pinnar till ben och armar och så sitter allt fett mitt på kroppen, så jag har ju alltid vetat att jag måste hålla lite koll på midjan, säger hon.

Alicja Wolk är professor vid Karolinska institutet och medförfattare till studien. Hon säger att bukfetman på normalviktiga inte syns utanpå men är lika farligt för det.

– Det handlar om fett som inte är direkt under huden utan det som finns inuti buken. Det betyder att hela metabolismen är rubbad, så det är många metaboliska problem som är kopplade till fett i buken. 

Undersökningen är världens största på området hittills. 650 000 personer i flera länder, bland annat från Sverige, har deltagit i undersökningen som bygger på 11 andra studier.

Att minska sitt midjemått kan öka chanserna till ett långt liv visar studien, särskilt för kvinnor. En kvinna vars midjemått är 100 centimeter kan genom att minska magen till runt 90 centimeter se sin förväntade livslängd öka med ungefär två år. Minskar man till 80 centimeter tjänar man ännu ett år - statistiskt sett.

– Det finns aktuella rekommendationer att 80 centimeters midjemått för kvinnor är bra, men vi har i vår studie sett att ett ännu mindre midjemått är positivt - ju mindre desto bättre kan man säga. Samtidigt beror midjan mycket på hur lång man är och vi har inte tagit hänsyn till längd i vår studie, säger Alicja Wolk.

Kvinnor med midjemått på över 95 centimeter dör i genomsnitt fem år tidigare än kvinnor med midjemått på högst 70 centimeter. Och män med bukomfång på över 110 centimeter dör tre år tidigare än de med högst 90 centimeter, enligt undersökningen.

Alicja Wolk säger att bukfetma kan leda till alla möjliga sjukdomar men framförallt Hjärt- och kärlsjukdomar och alla olika typer av cancer. Listan kan göras lång, säger hon.

Hon menar att resultatet av studien visar på att det är viktigt att vården hjälper sina patienter att ha koll på sitt bukomfång:

– Hittills har man tänkt vikt och BMI, men nu kanske man istället eller både och, borde mäta midjeomfång, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet.

Lisett Ericsson, som just börjat med en populär diet, funderar på att hålla noggrannare koll på magen.

– Kanske ska ta fram måttbandet när jag kommer hem och se om det gett något resultat på midjan, säger hon.