Hemlösa vräks i Sollentuna

1:23 min

De omkring 100 rumänska eu-migranter som byggt upp ett tältläger i Helenelund i Sollentuna vräks  idag. De har tidigare flyttats från läger i både Högdalen och Flemingsberg.

Polisen ska hjälpa Kronofogdemyndigheten att tömma lägret. Polisen har spärrat av den lilla skogsdunge som omger lägret. Men avhysningen drar ut på tiden.

En grupp människor har samlats på vid lägret för att stoppa vräkningen. Demonstranter med trummor och plakat gör vad de kan för att stoppa vräkningen. De bär skyltar med texterna "Stoppa vräkningen", "Medmänsklighet" och "Boende är en mänsklig rättighet".

En av dem som demonstrerar mot avhysningen är vänsterpolitikern i Sollentuna, Jonas Lundgren. Han kräver att de boende får stanna på platsen i Helenelund, men säger samtidigt att det inte är en hållbar situation.

– Nej, det är ingen bra lösning på sikt med det är den enda rimliga lösningen för tillfället, säger Jonas Lundgren, politisk sekreterare för Vänsterpartiet i kommunen.

– Människor som är väldigt fattiga och utsatta vill man sätta på bar backe. De är sjuka, de är utsatta, de är fattiga. Nu vill kommunen vräka dem för det lilla de har att kalla hem. Det här är inte värdigt ett demokratiskt samhälle som Sverige 2014.

Det här är tredje gången de här människorna tvingas flytta. Tidigare har de bott i läger i Högdalen och i Huddinge. Även där har kommunerna, tillsammans med Kronofogden, sett till att lägren försvunnit.

Några personer från lägret i Sollentuna lämnade platsen redan igår, inför vräkningen. Vart de har tagit vägen nu vill inte Jonas Lundgren säga.

– Jag har inga kommenterarer faktsikt.

Men vet du om de är på väg till någon särskilt plats?

– Det tänker inte jag kommentera just nu, säger Jonas Lundgren.

Douglas Lithborn (M), ordförande i kommunstyrelsen i Sollentuna kommun, förklarar beslutet att vräka eu-migranterna i P4 Radio Stockholm;

– Det är inhumant att bo i tältläger, men accepterar vi det får vi en tillströmning av människor som bor på det här sättet. Då skapar det problem. Den senaste veckan har det vuxit från drygt 40 till närmare 100, säger Douglas Lithborn (M).