Ishockey

Linköping vände 0-4 till seger

0:56 min

Linköpings hockeyklubb är vidare till kvartsfinal i SM-slutspelet i ishockey efter en dramatisk vändning i åttondelsfinalen borta mot Modo. Modo hade ledningen med 4-0, men tappade greppet i tredje perioden när Richie Regehr fick fem minuter plus matchstraff för en ful tackling. LHC gick ikapp och vann sedan med 5-4 i förlängning.

Radiosportens reporter Christer Jonasson tar ut matchens bästa spelare.
Modo: Linus Ullmark
Lnköping: Simon Hjalmarsson

– Vi lyckades utnyttja det fullt ut, vårt powerplay är jättebra i den här matchserien, säger LHC:s assisterande tränare Niclas Hävelid till Radiosporten.

Matchhjälte blev Chad Kolarik som styrde in segermålet i power play 7.15 in i förlängningen.

Modo bestods en enorm utspelning i Linköping i tisdags (4-0) och få trodde att Örnsköldsvikslaget skulle orka resa sig i returen på hemmaplan.

Men någonstans hade hämtats kraft ifrån, samtidigt som Linköping var långt ifrån lika hett som i första åttondelen - åtminstone första halvan av matchen.

Simon Önerud styrde in 1-0 efter nio minuter och sedan var det närmast raka spåret fram till 4-0.

Trean och fyran kom inom loppet av en minut tidigt i andra perioden. Linköpings coach bytte ut tveksamme målvakten Marcus Högberg efter 3-0.

Varpå Christian Engstrand billigt släppte in första skottet han fick på sig.

Linköping lyckades reducera till 4-1 i mitten av perioden och hade sedan ett långt fem mot tre-läge som man brände.

Men 4-2 kom ändå, tidigt i slutperioden, och gav det hela rejäl nerv.

Och sedan Modos Richie Regehr kört över Sebastian Karlsson (som fick hjälpas av banan kraftigt blödande) och fått matchstraff, hade Linköping drygt tre minuter i power play - och seriens bästa lag i den spelformen utnyttjade det. Två gånger inom loppet av 14 sekunder.

4-4 och plötsligt satt Linköping i förarsätet, vann skotten med 20-6 i slutperioden och hade flera lägen efter kvitteringen.

Modos tränare Anders Forsberg:

– Jag tycker vi har full kontroll, den utvisningen blev matchavgörande. Vi skulle bara spela av matchen, de är skickliga i powerplay, säger han till Radiosporten.

Modo fick ändå den bästa chansen att avgöra under ordinarie matchtid med en man mer sista två minuterna, men tog den inte.

Det gjorde däremot Linköping när laget fick power play i förlängningen. Chad Kolarik styrde in 4-5 efter 7.15, gav Modospelarna tidig semester - och sitt lag en chans att ta SM-guld. Många experter tror att Roger Melins lag kan utmana favoriten Skellefteå.

Sebastian Karlsson blev tagen till sjukhus.

– Han ska göra en skallröntgen, det var en kraftig smäll som gav mycket blod på isen, det var inget roligt att se. Han kommer stanna över natten, hoppas allt är bra med honom, säger Hävelid till Radiosporten.