Problem att hitta patienter på sjukhus

1:26 min

Det är svårt att hälsa på patienter på sjukhuset om man inte vet exakt var de ligger. Sekretesslagarna gör att man inte längre kan få information i receptionen på Sunderby sjukhus, utan måste ringa landstingets växel för att få information. Men den lämnas enbart ut om patienten själv gett sitt tillstånd till detta.

Anna-Greta Svedberg i Persön, som är med i P4 Norrbottens Publiknätverk, letade både via avdelningen där personen låg senast och i receptionen på Sunderby sjukhus utan att lyckas.

– Jag skulle hälsa på en anhörig som varit inlagd i Sunderbyn och i Umeå tidvis de senaste månaderna men hon fanns inte på avdelningen där jag träffat henne sist. Jag frågade personalen och det slutade med att jag blev skickad till receptionen men de sa att de inte har några patientuppgifter där, berättar Anna-Greta Svedberg.

– Anledningen är lagarna kring sekretessen som gör att personalen har rätt att tala om var nån ligger bara om personen gett sitt tillstånd. Och den informationen fås lättast via växeln, förklarar Anna Aspviken, informationssäkerhetsstrateg vid Norrbotten läns landsting.

Söker man en patient på något av sjukhusen i Norrbotten bör man alltså ringa landstingets växel på 0920-28 40 00. Där måste man kunna uppge personnummer på den man söker.

Det här gäller för hela länet men på Kalix sjukhus kan man också få information i receptionen, förutsatt att patienten gett sitt tillstånd.