Östersjöfestival utan Gergiev?

2:28 min

Världsdirigenten Valerij Gergiev har än en gång tagit tydlig ställning för den ryska presidenten Vladimir Putins politik. Den här gången gäller det Krimhalvön i Svarta havet, och nu är frågan om Gergiev som han brukar kommer att medverka på den klassiska Östersjöfestivalen på Berwaldhallen i Stockholm i augusti. Svenska Dagbladet erfar att han inte kommer att medverka som han brukar. Det vill chefen för SR Musik och Berwaldhallen Anna-Karin Larsson inte kommentera.

- Det tänker jag inte berätta just nu, för vi har presskonferens på tisdag. Då släpper vi hela programmet för festivalen, säger Anna-Karin Larsson.

Men vilken betydelse har det att ett sådant världsnamn som också har varit med och byggt upp Östersjöfestivalen ändå tar en sådan tydlig politisk ställning?

- Alltså vår grundhållning, både när det gäller Östersjöfestivalen och när det gäller hela programläggningen i Berwaldhallen, är att vi vill hålla samman via musik. Vi vill inte söndra via politik, svarar Larsson.

Valerij Gergiev är chef och konstnärlig ledare för den anrika Marinskijteatern i St Petersburg som vårdar det musikaliska arvet efter stora ryska tonsättare som Peter Tjajkovski, men han också gett sitt stöd till Putin i dennes presidentvalskampanj.

På senare tid har han också kritiserats från många håll för att inte protestera mot den anti-gay-lag som Putin undertecknade förra sommaren. Bland annat skanderade gay-rätts-aktivister "Valerij, din tystnad dödar ryska homosexuella!" då Gergiev dirigerade premiären av Tjajkovskis opera Eugene Onegin på Metropolitanoperan i New York höstas. Sedan gjorde den framstående violinisten Gidon Kremer, pianisten Martha Argerich och dirigenten Daniel Barenboim en konsert i Berlin till stöd för de mänskliga rättigheterna i Ryssland.

Då Östersjöfestivalen ägde rum i augusti ifjol togs Gergiev i försvar av festivalens konstnärliga ledare dirigenten Esa-Pekka Salonen. Salonen sade att "det vore dumt att utesluta en av världens viktigaste artister bara för att han tillhör ett politiskt system som har utvecklat sig åt ett håll som vi har svårt att acceptera".

Anna-Karin Larsson resonerar på samma sätt. "Vi tittar inte på våra artisters politiska ställningstaganden, i princip", säger hon:

- I princip är det vår grundhållning.

Var går gränsen alltså?

- Var går gränsen ...? ja, det är en jättesvår fråga naturligtvis ... men gränsen för oss är ju i princip att det är musiken som är det viktiga, inte politiken. Vi tar inte politiskt ställningstagande kring våra artister. Det skulle bli jättekomplicerat för oss om vi började att göra det och titta på vad folk tycker, vad folk kanske tycker ... otroligt komplicerat, och musiken bygger broar - det är vår grundhållning.

Marinskijteatern säger till Sveriges Radios ryska redaktion att Östersjöfestivalen fortfarande finns med på Valerij Gergievs schema.