FOTBOLL

Gulsvarta systrar vill få fler kvinnor till Elfsborgs matcher

2:16 min

Gulsvarta systrar är en grupp för Elfsborgs kvinnliga supportrar. Tanken är att locka fler till matcherna och till supporterläktaren.

Många är antagligen bekanta med Elfsborgs supporterförening Guliganerna men vilka är då Gulsvarta systrar?

Maria Sabel och Sara Lorentsson är två Elfsborgssupportrar som kände att det var dags att starta  en supporterförening för endast kvinnor.

– Det är för att det ska bli mer naturligt för tjejer att gå på fotboll. Att man inte ska känna att man måste ha med sin kompis för att gå. Sporten är väldigt mansdominerad, säger Maria Sabel.

Nystartad
Föreningen startade i slutet av förra säsongen och har hittills nio medlemar. Syftet är att skapa en mer naturlig mötesplats för kvinnor på Elfsborgs läktare.

– Det var en undersökningen som visade att det var fler kvinnor som höll på Elfsborg än män. Men jag tror de flesta kanske inte går på speciellt många matcher eller så sitter de på sittplats. Vi vill gärna ha fler kvinnor på Elfsborgs läktaren som står upp med oss och sjunger, säger Sara Lorentsson.

Skjuter för att döda
En viktig inramning på läktaren är hejaramsorna, och tjejerna drar en - en hyllning till Anton Andreasson som "skjuter för att döda" - (hör ljudklippet).

Skjuter för att döda, varför döda? Inte konstigt att fler inte vill ta med sig sina barn på fotboll när de får höra att fotboll går ut på att döda. 

En timme senare kom just Anton till studion, och fick höra klippet.

– Det känns roligt och speciellt. Det var pappa (Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson) som hade den när han spelade, och den jämförelsen tröttnar man aldrig på. Det är jättekul.