Tomas Ledin sjunger om sina rötter

6:08 min

Under torsdagkvällen kommer Tomas Ledin till Halmstad och spelar med Höga kusten-kapellet.

Nyligen fick han en Grammis i kategorin folkmusik/visa för sitt album "Höga Kusten" som han är ute och turnerar med nu.

Tomas växte upp i bland annat Rätan en bit från Östersund och hans yngre barndomssomrar tillbringade han alltid hos sina farföräldrar i Ådalen vid Höga Kusten i Ångermanland. På senaste skivan "Höga Kusten" tar Ledin med lyssnarna till Ångermanälvens mynning där han på dialekt sjunger om sina ångermanländska rötter och den trakt som format honom och hans släkt.

– Alla barndomssomrar var jag där uppe på kusten. Min pappa har ju sina rötter där uppe och jag känner att jag har mina rötter där uppe, men idag känner jag mig ju mer som stockholmare, säger Tomas Ledin. Jag har ju min familj där också.

När började du intressera dig för din egen historia och bakgrund?

– Min familj har ju alltid varit viktig för mig, men just tanken på att skriva om den dök upp för 7-8 år sedan när jag hälsade på mina föräldrar som har en sommarstuga däruppe, säger Tomas.

– Då slog mig just tanken: hmm, jag har spenderat så mycket tid här uppe så det borde finnas något att skriva om. Och det visade sig att det gjorde det. Det var en väldigt lustfylld och rolig period när jag skrev, det gick väldigt lätt att skriva. Genomgående var också att jag förstod hur viktiga min farmor och farfar har varit för mig, så de dök upp i låttexterna både här och där, säger Tomas.