CSN: Studenterna mår bra och är nöjda med ekonomin

2:11 min

Det går bra nu. I alla fall för studenterna. De mår bra, de är nöjda med sin ekonomi och jobbar mindre vid sidan av studierna. Det här visar CSN:s undersökning som över 5000 studenter svarat på. Men tjejerna sticker ut, de mår sämre än killarna. 

CSN:s undersökning ger en ljus bild av hur studenterna har det ekonomiskt och hur de mår. Sju av tio studenter är nöjda med sin ekonomiska situation och det är allt färre studenter som arbetar vid sidan av plugget. 

Men samtidigt finns det andra siffror som visar att pengarna inte räcker till. Sveriges förenade studentkårer uträkningar visar att studenter går back i snitt 849 kronor varje månad

– De är en positiv utveckling när det gäller studieekonomin. Det kan ju ha många olika anledningar, men det vore ju konstigt om studiemedelshöjningarna inte märktes av, säger Carl Johan Stolt som är utredare på CSN.

Trots att fler studenter mår bra i dag än för några år sen, så mår de fortfarande sämre än resten av befolkningen. De som mår sämst är tjejerna, de känner sig stressade och oroliga. Nästan 80 % av tjejerna känner sig stressade och över 60 % känner sig trötta och hängiga. 

– Tjejer tänker mer än killar på olika saker, om man till exempel inte klarar tentan och sånt. Vi överanalyserar mer så det är därför vi stressar mer, det ligger i vår natur, säger Natalie Hansson, 24, som läser ekonomi.

– Det är ens utseende, annat folk, media, vad som helst, säger Nilghon Baradaram som är överrens med Natalie Hansson om att tjejer har mer prestationsångest än killar. 

Siffrorna visar att 79 procent av tjejerna känner sig stressade till skillnad från 58 procent av killarna. Det är också fler tjejer än killar som känner sig trötta och har svårt att slappna av bland studenter i Sverige.

– Det är lättare för killar att få jobb, och de kan bli högre uppsatta. Vi måste jobba mycket hårdare för att visa att vi är bättre än killarna och det är så det är, bara det att de inte säger det, säger Natalie Hansson.

En annan grupp som sticker ut när i undersökningen är studenter med barn. De är inte lika nöjda med hur de har det pengamässigt och tycker det är svårare att få ihop studierna med privatlivet.