Trafikexperten: Bygg fler övergångställen

2:08 min

Den senaste tiden har det inträffat två allvarliga olyckor då gående blivit påkörda nära eller på övergångställen i Västerås. Trafikexperten Krister Spolander tycker att kommunen måste satsa på fler och säkrare övergångställen.

I måndags kväll blev en kvinna allvarligt skadad när hon var ute och gick och blev påkörd av en bil på Norrleden i Västerås. Och förra veckan avled en 19-årig kille efter att han blivit påkörd av en bil vid korsningen Narvavägen-Hammarbacksvägen.

Trafikexperten Krister Spolander har skrivit en rapport om fotgängarsäkerhet i svenska kommuner. Den visade att Västerås hade en relativt hög frekvens kollisionsolyckor där gående skadas. För att förebygga olyckor borde kommunen satsa på säkrare övergångställen, menar han. Efter att den så kallade zebralagen infördes 1998 tog man bort ett antal övergångställen som uppfattades som osäkra.

-– Den här policyn att ta bort övergångställen som man hade för några år sedan tycker vi är helt fel. Snarare bör man bygga fler övergångställen och göra dem trafiksäkra, säger Krister Spolander.

Västerås stad är också restriktiv med att anlägga nya övergångställen, det skriver kommunen bland annat i sin handlingsplan för trafiksäåkerhet 2012-2014. Det tycker Krister Spolander är helt fel.

-– I en stad behöver man korsa gator, och då får det inte vara för långt mellan övergångställena. Människor går inte långa omvägar för att korsa en gata utan finns det inget övergångställe och det är långt till nästa så korsar man gatan bland bilar.

Ulf Palm, kommunikationsstrateg på Tekniska kontoret, håller inte med om att det är fel att ta bort övergångställen. Men de som finns ska vara trafiksäkra.

-– Vi arbetar systematiskt med att hastighetssäkra övergångställen, och bygger trots allt en del nya övergångställen, och de hastighetssäkrar vi.

Hur då?

-– Antingen genom avsmalningar, eller farthinder i form av till exempel gupp, säger Ulf Palm.

Känner du dig otrygg när du är ute och går i trafiken? Var i så fall? Kommentera gärna!